Φόρτωση ...

"...εκδήλωση καμωμένη με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τα γράμματα..."

Πριν λίγο καιρό το Λογοτεχνικό Εργαστήρι των Εκδόσεών μας παρουσίασε με επιτυχία το έργο του εκλεκτού λογοτέχνη και ποιητή κ. Κώστα Στεφανόπουλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου Εξυπηρετητών. Την λογοτεχνική μας βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, διακεκριμένοι λογοτέχνες, ποιητές, μουσικοσυνθέτες, ηθοποιοί και πολλοί φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Η κα Φοίβη Στεφανοπούλου στο περιοδικό "Νέα Σκέψη" περιγράφει με ζωντάνια τις εντυπώσεις της από την εκδήλωση και την ευχαριστούμε θερμά για τα όμορφά της λόγια.

 

Ακολουθεί το αφιέρωμα όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Νέα Σκέψη":

 

"Στις 16 Φεβρουαρίου ο Όμιλος Εξυπηρετητών παρουσίασε το έργο του κ. Κώστα Στεφανόπουλου. Στο ζεστό χώρο του Ομίλου ένα όμορφα διατηρημένο νεοκλασικό των Πατησίων - όταν η αίθουσα γέμισε φίλους και συνοδοιπόρους παλιούς και νέους, μας καλωσόρισε η κ. Παρασκευή Κωστοπέτρου - υπεύθυνη εκδόσεων "Μέγας Σείριος" του Ομίλου.

 

Τον ποιητή και το έργο του παρουσίασε η κ. Βασιλική Εργαζάκη ταξιδεύοντάς μας σε πελάγη ανοιχτά και βαθιά αισθαντικά, αναζητώντας την αρχή, την πηγή αλλά και το αρχαιοελληνικό τέλος της πορείας, όπου "με το καράβι των ονείρων σας (του ποιητή), περάσαμε τις γραμμές του ορίζοντα και φτάσαμε σε μέρη γεμάτα φως, εκεί όπου η απεραντοσύνη της θάλασσας και του ουρανού ενώνονται με την απεραντοσύνη της καρδιάς σας. Εκεί που εσείς..."...αφήσατε λεύτερη τη ψυχή σας στο ρυθμό της φύσης, και νοιώσατε την αγάπη, αμόλυντη, απ' όλες τις λέξεις!...""

 

Η κ. Λέτα Κουτσοχέρα, ζωγράφος-ποιήτρια, παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο "Μικροί θεοί σε Απολλώνια Πελάγη" το οποίο και έχει εικονογραφήσει. Οι απαγγελίες της αποσπασμάτων από το βιβλίο αυτό μας συνεπήραν. "Τόπος, χρόνος, ιδέα, αιτία και σκοπός, συνυπάρχουν και συνυφαίνονται μέσα σε ένα μικρό ποίημα, που τα πάντα χωρεί, για ν' αποδώσει με μέτρο, την ουσία και το μέγεθος των πραγμάτων. Για ν' αποδώσει, την ομορφιά που πηγάζει από αέναα ταξίδια σε πελάγη μεγάλα και φωτεινά, πελάγη της ζωής, του θανάτου, της αγάπης και του ονείρου...". θα πει η κ. Λέτα Κουτσοχέρα.

 

Όταν η ηθοποιός, ποιήτρια και κριτικός θεάτρου κ. Στέλλα Αρκάδη διάβασε το διήγημα του Κ. Στεφανόπουλου "Το φως δεν φωτίζει όπως ξέρουμε" (ή "Η καμπίνα με το Νο7", σε επανέκδοσή του) νομιζες πως κανείς δεν ανάσαινε στην αίθουσα.

 

Η αντιφώνηση του τιμώμενου κ. Κ. Στεφανόπουλου ήταν μεστή νοημάτων και συμβολισμών για το άλας των κοινωνιών, τις ενώσεις πνευματικών ανθρώπων, όπως του Ομίλου Εξυπηρετητών.

 

Η εκδήλωση "έκλεισε" με την προβολή ενός ιδιαιτέρως τρυφερού βίντεο όπου τα μέλη του Ομίλου  ανάμειξαν εικόνες και στίχους αριστοτεχνικά.

 

Η άψογα διοργανωμένη εκδήλωση μας εντυπωσίασε επειδή ακριβώς ήταν ζεστή και οικία, διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις και καμωμένη με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τα γράμματα. Εκφράζοντας τα εγκωμιαστικά σχόλια των ποιητών, λογοτεχνών και δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν, ευχαριστούμε τον Όμιλο Εξυπηρετητών για αυτή την υπέροχη βραδιά του πνεύματος και της αγάπης για τον άνθρωπο."

 

Φοίβη Στεφανοπούλου

 

 

 

Περιοδικό "νέα σκέψη"

τεύχος 525 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013)