Loading...

Κριτική για το παραμύθι μας "Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι Θαύμα η ιστορία!" από τον Πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστα Καρούσο

Kριτική μου στο παραμύθι “ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ”, εκδ. Μέγας Σείριος, Αθήνα 2020, της Ευαγγελίας Γκιώνη με εικονογράφηση Βάλιας Σκαλωμένου.

 

Στην περιρρέουσα και τόσο αμφίρροπη εποχή μας, σε εξαιρετική έκδοση, ήρθε στο φως το παραμύθι αυτό «για μικρούς και μεγάλους» διασκευασμένο από την συγγραφέα σε θεατρικό έργο.

 

Οι εκδ. “Μέγας Σείριος” συνεχίζουν την ακάματη προσπάθεια προβολής έργων λογοτεχνίας-φιλοσοφίας κλπ, έχοντας προ οφθαλμών, μια συνεπή διάρκεια πλέον των τεσσάρων δεκαετιών, σε μια πρωτοφανή-για την εποχή μας-ανιδιοτελή φιλοξενία και φροντίδα θεατρικών και άλλων παραστάσεων στο δικό τους χώρο Σαρανταπόρου 9 Αθήνα.

 

Η συγγ. Ευαγγελία Γκιώνη αποδίδει παραστατικά και επίκαιρα -για την εποχή μας- το μεγαλειώδες θαύμα της ζωής, μέσα από βιωμένες παραστάσεις ενός νέου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα, το πιο ουσιώδες θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, ότι το παιδί, το κάθε παιδί, το κάθε άτομο, είναι από μόνο του θαύμα της Δημιουργίας, που ουσιώνεται ως Ύπαρξη, καθημερινό μας γίγνεσθαι, μέσα από την πραγμάτωση του μηνύματος «ο κόσμος είσαι και όλα τα μπορείς».

 

Η συγγ. αποβλέπει στη παρότρυνση της αυτοπροσέγγισης της ζωής, με όλες τις δυνατότητες της προσωπικότητας του ανθρώπου, σε μια αυτοσυνείδητη αφοσίωση και προσφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, που αποτελεί τον κρίκο της ηθικής -κυρίως- ενδυνάμωσης του ατόμου, στην αλληλοσυνεύρεση και αλληλοστήριξη, σ’ όλες τις φάσεις της ζωής, που μας καθορίζουν ως κοινωνικά όντα και παράγοντες συνέχισης αυτού του κοινωνικού έργου.

 

Το θαύμα ενυπάρχει μέσα μας, ως μια αιώνια σπονδή προς το θείο, που επιστρέφει στην απτή καθημερινότητά μας, ως έργο ψυχής, ανταποδοτικής ευκρίνειας-καλοκαρδίας-μεγαλοψυχίας και αποφασιστικότητας, σ’ ένα κοινό στόχο ενδιαφέροντος, στα κοινωνικά δρώμενα, με την ιδιαιτερότητα όμως, της συνέχειας.

 

Το βιβλίο αποβλέπει και ζητά, να προσδώσει έγνοια και αντίληψη, στην θαυματοποιό δύναμη της θέλησης του ατόμου, να ενυπάρχει και να συνεπικοινωνεί με τους άλλους, στην αγάπη και στην ικανοποίηση της συμμετοχής του στα πράγματα, σε μια πορεία προσωποποιημένης πλέον ολοκλήρωσης και δημιουργίας.

 

Τα ιστορικά και κοινωνικά δρώμενα να ’ναι πάντα το εφαλτήριο της αυτόβουλης συνεισφοράς στη ζωή, και εν προκειμένω να αποκτούν κοινωνικό έρεισμα και ταυτότητα. Το “θαύμα” είναι το διαρκώς ζητούμενο, είναι η επιμονή μας στη σοφία και στη γνώση, είναι παιδικό όνειρο που ενηλικιώνεται μαζί μας, είναι η φωνή της ψυχής στις “πολυπόθητες πληροφορίες” της ζωής που μας ωριμάζουν, είναι το νόημα του θαύματος που έρχεται με τ’ όνειρο, την προσδοκία και την ενθάρρυνση, για ένα καλύτερο αύριο.

 

Η εν λόγω εικονογράφηση της Βάλιας Σκαλωμένου είναι η απόλυτη σύμπλευση παραμυθιού-εικόνας [και τ΄ανάπαλι], με τις εξαιρετικά εύστοχες απεικονίσεις της ζωής του νέου, με την οικογένεια, το σχολείο και τη σοφία της ζωής, που ξεπηδάνε αυτόματα από τις πλούσια ζωντανεμένες φιγούρες-εικόνες-πρόσωπα και καθημερινές στιγμές, που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά, έγχρωμης-εικαστικής ταυτότητας εικόνας και περιεχομένου.

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την άρτια σύμπραξη αυτής της ωραίας έκδοσης.

Καλοτάξιδο και καλοπόρευτο το βιβλίο.

Υγεία και Δημιουργία στο έργο σας.

Καλές Γιορτές, Καλή Πρωτοχρονιά.

 

Κώστας Καρούσος

Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Λογοτέχνης –Εικαστικός

Αθήνα 19 / 12 / 2020