Φόρτωση ...

Κριτική για το βιβλίο της Κλαίρης Λυκιαρδοπούλου "...και οι σκιές γινήκαν φως"

Αγαπητή κυρία Κλαίρη,

 

Σας ευχαριστώ, που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε το νέο σας βιβλίο «...και οι σκιές γινήκαν φως». Ένα βιογραφικό βιβλίο όπου ξεδιπλώνετε μ’ έναν όμορφο λόγο τη ζωή σας από τα μικρά σας χρόνια μέχρι τη μέρα που γράψατε το βιβλίο.

 

Από τα πενήντα σας χρόνια και μετά, καθώς γνωρίσατε τον Δάσκαλο Δ. Κακαλίδη και γίνατε μέλος του Ομίλου, άλλαξε η ζωή σας, άλλαξε και ο τρόπος γραφής της βιογραφίας σας. Παίρνει άλλη μορφή, εισχωρεί σ’ ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο και κινείται στη σφαίρα της γνώσης και της φιλοσοφίας.

 

Οι ιδέες σας, οι απορίες, οι φόβοι, τα υπαρξιακά προβλήματα και οι φιλοσοφικές απαντήσεις του Δασκάλου, επιβάλλουν στον αναγνώστη να συγκεντρωθεί, για να μπορέσει να καταλάβει τις έννοιες του Δασκάλου, που υπάρχουν στο βιβλίο σας.

 

Ο Δάσκαλός σας στα προβλήματα, που του εθέσατε, με τις σοφές απαντήσεις του σας δίδασκε πώς ν’ αντιμετωπίζετε μόνη σας τις καταστάσεις και τις αντιξοότητες, που ορθώνονταν στη ζωή σας. Οι νουθεσίες του Δασκάλου σε εσάς και στους μαθητές του Ομίλου, μου έφεραν στο νου τους αρχαίους φιλόσοφους με τις σχολές τους.

 

Τον Πλάτωνα με την ακαδημία του και τους διάλογους τον Αριστοτέλη με το Λύκειο του και τους περιπατητές, τον Ζήνωνα με τους Στωϊκούς, διότι και εκείνοι, εκτός από μερικά άλλα θέματα, τα ίδια δίδασκαν στους μαθητές τους, την ηθική, την αρετή, την αγάπη, την ελευθερία και τον τρόπο πώς ο άνθρωπος θα γνωρίσει τον εαυτό του, θα γίνει αυτάρκης και ευτυχισμένος.

 

Ο Δάσκαλός σας ήταν ένας σοφός άνθρωπος, ήταν ένας αγνός ιδεαλιστής. Το σημειώνω αυτό επειδή διάβασα στη σελίδα 97 να αναφέρεστε στην ύλη. Άλλο υλική αφθονία και άλλο ύλη-υλισμός. Ο υλισμός είναι μια επιστημονική κοσμοθεωρία, που ερμηνεύει τα φυσικά και τα κοινωνικά γεγονότα με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις και διαγράφει εντελώς τα υπερφυσικά του ιδεαλισμού.

 

Στη σελίδα 101, ο Δάσκαλος σας εξήγησε πως δεν υπάρχει τίποτα το τυχαίο στη φύση και στην κοινωνική ζωή μας. Ο ορισμός του είναι πολύ σωστός. Κάθε γεγονός, φυσικό ή κοινωνικό έχει πάντα την αιτία του, «Αίτιο και αιτιατό».

 

Στη σελίδα 102, ο Δάσκαλος σας δίδαξε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα στην εφηβεία και θα περάσει καιρός, για να φτάσει στην ενηλικίωση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πολλές δυνατότητες. Ο άνθρωπος όμως δεν μπόρεσε ν’ αναπτύξει όλες τις δυνάμεις του εγκεφάλου του, ζήτημα αν μπόρεσε ν’ αναπτύξει το 30% από τη δύναμη που έχει.

 

Ο χαρακτηρισμός του Δασκάλου, ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο στάδιο της εφηβείας, πιστεύω πως ταιριάζει με την επιστημονική διαπίστωση πως ο άνθρωπος ανέπτυξε μόλις το 30% τη δύναμη του εγκεφάλου του.

 

Αγαπητή μου Κλαίρη, το βιβλίο σας είναι ένα χρήσιμο βοήθημα σε αυτόν που θα το διαβάσει. Ο αναγνώστης μπορεί να λύσει προβλήματα και απορίες αν τυχόν και ο ίδιος θα έχει.

 

Είναι καλογραμμένο, ο λόγος του κυλά ευχάριστα και είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο.

 

Μ’ εκτίμηση και αγάπη,

Ερρίκος Βλαχμπέης, Λογοτέχνης