Φόρτωση ...

Κριτική της Νινόν Δημητριάδου-Καμπούρη για το βιβλίο της κ. Κλαίρης Λυκιαρδοπούλου "...και οι σκιές γινήκαν φως"

Η κ. Κλαίρη Λυκιαρδοπούλου, με το πρόσφατο βιβλίο της «…και οι σκιές γινήκαν φως», δίνει στους αναγνώστες της μια άλλη όψη του εαυτού της και της γραφής της, που όμως πάλι – όπως και στα άλλα βιβλία της - στόχο έχει την προσφορά και τη βοήθεια στην εσωτερική εξέλιξη του ανθρώπου.

 

Και στα είκοσι βιβλία που έχει συγγράψει και εκδώσει, μεταφέρει τις εμπειρίες από την δική της εξελικτική πορεία και τις γνώσεις που έλαβε και εφήρμοσε από τη μακρά «μαθητεία» της, κοντά στον φιλόσοφο ποιητή και ιδρυτή του Πνευματικού Κέντρου «Όμιλος Εξυπηρετητών», τον Δάσκαλο Δημήτρη Κακαλίδη.

 

Μετά τα προηγούμενα βιβλία της- φιλοσοφικά, θα έλεγα, τα περισσότερα-, έρχεται να μας μιλήσει για τον εαυτό της, αυτοβιογραφώντας και αποκαλύπτοντας φόβους, αδυναμίες, αναστολές - που σε όλους ενυπάρχουν - και την αλλαγή που επιτελέσθηκε, έτσι ώστε να γίνουν όλα αποδοχή και γνώση, μέσα από την διδασκαλία που έπαιρνε.

 

Η πορεία μέσα στον εαυτό δεν είναι εύκολη. Ο άνθρωπος κατακλύζεται από προβλήματα, μαστίζεται από ασθένειες, δεν ξέρει από πού να κρατηθεί, να επιβιώσει. Δεν εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό του, χάνει την πίστη του σε οτιδήποτε, καταλήγοντας σε μια αφόρητη εσωτερική μοναξιά.

 

Η κ. Κ.Λυκιαρδοπούλου το γνωρίζει αυτό και με κάθε τρόπο βοηθάει αποτελεσματικά, με απόλυτη αφοσίωση στην προσφορά στον Άνθρωπο, τόσο σαν Πρόεδρος του Ομίλου Εξυπηρετητών, όσο και σαν συγγραφέας, ώστε να περπατήσουν κι άλλοι που το επιθυμούν στον δρόμο που οδηγεί στην ένωση με την Οντότητα, στον δρόμο που οδηγεί στην εσωτερική γαλήνη και την Αγάπη. Απόλυτα ειλικρινής, δυνατή όπως πάντα στο γράψιμό της, εκπλήσσει σε κάθε σελίδα, συγκινεί τον αναγνώστη που βλέπει στοιχεία και της δικής του προσωπικότητας, να αναλύονται με απλότητα και να…απενοχοποιούνται.

 

Η κ. Κλαίρη Λυκιαρδοπούλου, γράφοντας για τον εαυτό της, ανοίγει πάλι την αγκαλιά της για όλους, καθώς γνωρίζει ότι ο εαυτός της είναι «όλοι», δίνοντας μας την ελπίδα και τη δύναμη για να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε την πορεία, γράφοντας στο τέλος του βιβλίου της: «…Η θέλησή μου να πορεύομαι συνεχώς δυνάμωνε μέρα με τη μέρα, μειώνοντας την άγνοια και τις αντιδράσεις μέχρι την οριστική διάλυσή τους. Με την ίδια δυνατή θέληση συνεχίζω την πορεία μου»!

 

Νινόν Δημητριάδου-Καμπούρη

6/3/2014