Φόρτωση ...

Η Νινόν Καμπούρη γράφει για το βιβλίο του Δημήτρη Κακαλίδη "Η Αποκάλυψη της Οντότητας"

Όταν τύχει να γνωρίσεις ανθρώπους «μεγάλους»,  είτε στη Λογοτεχνία, είτε στην Τέχνη, είτε στην επιστήμη, όσο κι αν τους θαυμάζεις, όταν έλθει κάποια στιγμή και θέλεις να γράψεις γι’ αυτούς και το έργο τους, αισθάνεσαι ότι δεν είσαι «αρκετός» για να το κάνεις. Από την άλλη όμως, τα συναισθήματα που σου έχουν προκαλέσει και η ευγνωμοσύνη για όσα προσέφεραν στον άνθρωπο, χρειάζονται να εκφραστούν, έστω σαν ένα «ευχαριστώ».

 

Αυτός ο μικρός πρόλογος γράφτηκε γιατί, μετά δύο χρόνια που έχω στα χέρια μου το βιβλίο του φιλόσοφου ποιητή – αναλυτή Δημήτρη Κακαλίδη, «Η Αποκάλυψη της Οντότητας», τώρα μόλις τολμώ να γράψω κάτι γι’ αυτό.

 

Ο Δημήτρης Κακαλίδης, ιδρυτής του Πνευματικού Κέντρου «Όμιλος Εξυπηρετητών», έφυγε από τη ζωή το 1995. Το ανιδιοτελές έργο του για την «μετάδοση της Αλήθειας» και την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο – το έργο που τον έκανε Δάσκαλό μας - επεκτάθηκε και στο συγγραφικό του έργο το οποίο εξέπληξε, αποκάλυψε, αναγνωρίστηκε, βραβεύτηκε και συνεχίζει την φωτεινή πορεία που χάραξε, μέσα από τους μαθητές του και αυτοί εργάστηκαν για να εκδοθεί το βιβλίο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε νάματα από μια αστείρευτη πηγή της πνευματικότητας.

 

Το βιβλίο «Η Αποκάλυψη της Οντότητας» περιέχει σοφία, διδασκαλία και γνώση, που ο Δάσκαλος κατέλειπε – σπάνια, φωτεινή κληρονομιά- για όλους όσους τον γνωρίσαμε και μαθητεύσαμε κοντά του, αλλά, πιστεύω, και για όλη την ανθρωπότητα και διαβάζουμε: «Όλο το σύμπαν βρίσκεται σε μαθητεία μέσω της τριβής που γίνεται μεταξύ της Ψυχής και της Προσωπικότητας».

 

Αυτή την Ψυχή, ο Δημήτρης Κακαλίδης την αγκάλιασε και με την διδασκαλία του την βοήθησε και την συμφιλίωσε με την Προσωπικότητα, στις αέναες προσπάθειες-μάχες του ανθρώπου να προχωρήσει, έστω και εν αγνοία του συχνά, στην εσωτερική του εξέλιξη και στην ένωση με την Οντότητα, που την ύπαρξή της υμνεί στο βιβλίο: «Η Ύπαρξη της Οντότητας είναι ανεξερεύνητη, δεν κατανοείται, δεν ερμηνεύεται, μόνον αποκαλύπτεται. Και αποκαλυπτόμενη γίνεται Λόγος, Γνώση, Σοφία, Ζωή». Απλά τα λόγια του, όπως απλά κι απλόχερα δοσμένη ήταν για όλους μας η αγάπη του και η διδαχή του, που όμως μας οδήγησε στη γνωριμία με τη Διάνοια και την δυνατότητα να ομορφύνουμε και να συνεχίσουμε αυτή την «χωρίς αρχή και τέλος πορεία»

 

Πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης του βιβλίου αυτού, είτε γνώριζε τον Δάσκαλο είτε όχι, είτε είχε ή όχι ξαναδιαβάσει κάτι δικό του, θα αισθανθεί μια ανάταση ψυχική, θ’ αποκτήσει την πίστη ότι η ζωή δεν είναι τυχαία για κανέναν μας και θα θελήσει να προχωρήσει με οδηγό όσα διάβασε στο να αναζητήσει την Αλήθεια. Αρκεί γι’ αυτό μια φράση του Δημήτρη Κακαλίδη από το βιβλίο «Η Αποκάλυψη της Οντότητας»: «Η κάθε αναζήτηση είναι αφεαυτής ελπιδοφόρος»

 

Νινόν Δημητριάδου-Καμπούρη