Φόρτωση ...

Μέθοδος Κακαλίδη

Η «Μέθοδος Κακαλίδη» δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και διδάχτηκε από τον ποιητή και φιλόσοφο Δημήτρη Κακαλίδη, ιδρυτή του «Ομίλου Εξυπηρετητών» και των εκδόσεων «Μέγας Σείριος». Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο που κάνει βαθιά, εσωτερική ανάλυση της λογοτεχνίας και της ποίησης, και προεκτείνεται σε κάθε έργο Τέχνης, π.χ. στη ζωγραφική, σε κινηματογραφικές ταινίες, στο θέατρο αλλά κυρίως εκτείνεται σε ολόκληρη τη Ζωή με τις διάφορες όψεις, τις καταστάσεις και τα δρώμενά της. Διαβάστε περισσότερα...

 

Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς, στην επιστημονική κοινότητα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λογοτεχνίας του ακαδημαϊκού φορέα Atiner τον Ιούνιο 2014 στην ομιλία με τίτλο “The Kakalidis Method for Literature Analysis: A Synthesis Approach”, αποσπώντας θερμότατα σχόλια από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, καθηγητές πανεπιστημίου απ’ όλο τον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα...

 

Ολόκληρη η ομιλία της παρουσίασης αυτής είναι διαθέσιμη σε βίντεο εδώ, ενώ μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων της μεθόδου Κακαλίδη απεικονίζεται στο βίντεο εδώ.

 

Μετά από την παρουσίαση της μεθόδου σε παγκόσμιο επίπεδο ακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύσεις της μεθόδου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ελληνικά ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά. Αναλυτικά μπορείτε να τις δείτε εδώ.

 

Η μέθοδος Κακαλίδη αποτυπώνεται στα δύο μεγάλα λογοτεχνικά έργα του Δημήτρη Κακαλίδη "Η Σοφία του Ποιήματος" και "Η Σοφία του Διηγήματος" όπου αναλύονται 100 ποιήματα και 36 διηγήματα νεοελλήνων δημιουργών, αντίστοιχα. Στις σελίδες των βιβλίων μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα όπου φαίνεται ο τρόπος εφαρμογής της μεθόδου όπως και κριτικές των έργων από τον πνευματικό και λογοτεχνικό κόσμο της χώρας μας και του εξωτερικού.

 

Για τον Δημήτρη Κακαλίδη και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.