Φόρτωση ...

Βιβλιοπαρουσίαση της "Υποψίας Πύρινης" στο περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ από τον Κώστα Καρούσο, Πρόεδρο της ΕΕΛ

Ο κος Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, έγραψε μια βιβλιοπαρουσίαση στο λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ για την νέα ποιητική συλλογή της Βασιλικής Εργαζάκη με τίτλο "Υποψία Πύρινη".

 

«Καθηγήτρια Μαθηματικός και πολυβραβευμένη ποιήτρια. Μια ποίηση με συνεσταλμένη καλοσύνη, με πύρινες αντένες ζωής, ανασαιμιάς, δημιουργικής γραφής, ψυχικής απόκρισης και ανθόφερτης παρουσίας. Ανεμώνες ευχές και οδυνηρές αλήθειες περιμάζεψε από το κάνιστρο της ζωής και το προσφέρει αυτόβουλα, μεγαλόθυμα, καλοσυνάτα, κορφολογίζοντας τη φλόγινη αντάρα της εποχής μας.

 

Θρύμματα και θραύσματα ψυχής οι στίχοι της, υπηρετούν την αναλλοίωτη φορά των αξιών της ζωής, παρά τις όποιες κοινωνικές-χρεωστικές συμπληγάδες, που ανακόπτουν ή ελευθερώνουν - κάποτε - την ύπαρξη, την ανάπλαση, την αναγέννηση, την ανατασική συλλογή και την ισορροπία του σύγχρονου δημιουργού. Πότε ο στίχος γίνεται σιγανός ψίθυρος, για να ξεφύγει από την αιμορραγία της φθοράς, πότε πύρινη κραυγή που κατακαίει τις παραισθήσεις, την οκνηρία, τη στασιμότητα και τη σιωπή. Πότε με περίτεχνη πηγαιότητα λυρικής προσγείωσης και ανάτασης. Π.ψ. σελ. 23. Ήλιε μου: "Ήλιε μου, σε ξεχνώ/ Υποκύπτω/ στο φόβο/ που μετεωρίζεται/ σε νεφέλες απρόσμενες/ Αναθυμιάσεις βυθού/ μιας αλύτρωτης θάλασσας./ Σε αρχαίο παρόν/ Ανδρομέδα Ηώ/ αντικρύ του πελάγους/ Ιδέα σου γίνομαι/ Και... προχωρώ/ στις κορυφές των λυγμών / στο αχνισμένο τοπίο/ Διασχίζω φως/ στο κέντρο/ της ολικής μου έκλειψης".

 

Ο στοχασμός μεγαλύνεται και εισχωρεί σ' όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Παντεπόπτης, ανιχνευτής, ταξιδευτής και παραδομένος στα όρια της δικαίωσης, της μνήμης και της πρακτικής που καθορίζουν οι ανάγκες της ζωής και της προσωπικής δημιουργίας.

 

Χάρηκα την ολοπρόθυμη στάση ζωής, τους κρυφούς εναγκαλισμούς της ζωής με λυγμικούς στίχους, την καθαρόψυχη προσμονή και την ευγενική άμιλλα ποίησης και πράξης στα κοινωνικά μας δρώμενα.»

 

Τεύχος 58, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2016