Φόρτωση ...

«Μικρή περιδιάβαση στον μεγάλο μυστικό κήπο του Δασκάλου» Δ.Ι. Καραμβάλης

Ο εξαίρετος ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας κος Δ. Καραμβάλης μας έκανε την τιμή να απευθύνει έναν χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στις 1/12/2018 για το ποιητικό έργο "Λόγος ο Τρίτος". Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την τόσο βαθιά και ουσιαστική προσέγγισή του και παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του:

 

 

«Μικρή περιδιάβαση στον μεγάλο μυστικό κήπο του Δασκάλου»


Ο Δημήτρης Κακαλίδης ζει για πάντα κοντά μας με τα νάματα, τους μυστικούς κήπους και τις υποθήκες των λόγων και των πράξεών του. Υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση στον πνευματικό χώρο διαχρονικά αφού κατά την άποψή μας δεν εντάσσεται σε κάποια γενιά, όπως άλλωστε δεν εντάσσονται ποιητές και φιλόσοφοι μεγάλου διαμετρήματος όπως ο Κ.Π. Καβάφης ή ο Γιώργος Σαραντάρης.

 

Με λόγο μεστό, καίριο, καταλυτικό, ο Κακαλίδης μπορούσε και το κατάφερε, να συνδυάζει ποίηση και φιλοσοφικό στοχασμό αρμονικά, κάτι που λίγοι -ελάχιστοι θα λέγαμε- το έχουν επιτύχει στο διάβα της πνευματικής τους διαδρομής.

 

Στίχοι βγαλμένοι από τα βάθη της ψυχής, από-λογία σιωπής και βαθιάς εσωτερικής καλλιέργειας μιας εγκαυστικής με συμπυκνωμένο και άρτια δομημένο λόγο ποιητικής σύνθεσης που φέρνει στο φως ένα ολόκληρο MODUS VIVENDI - τρόπο και στάση ζωής - που ξαγρυπνά στα περάσματα της νύχτας για το «φέγγος της μέρας», αυτός ο μοναχικός οδοιπόρος και αναχωρητής των εγκοσμίων με αγώνα και αγωνία μαζί, με βιωμένη την έννοια της θυσίας και του ολοκαυτώματος.

 

Είναι «τα λόγια των πράξεων» (του πρόσφατα εκδημήσαντα Π. Σωτήρχου) και μια «πρακτική φιλοσοφία» για να θυμηθούμε τον Ευάγγελο Παπανούτσο, στάση και αντί-σταση, λόγος επ-ανασταστικός που μορφοποιεί την πυξίδα πλεύσης και με πανανθρώπινα μηνύματα, προϊόντα εναγώνιας εσωτερικής πάλης και καύσεως όπως γράφει χαρακτηριστικά.

 

«Αγρυπνώ,

κατά του ύπνου του κόσμου μου στρέφομαι…

και της αγίας μου ύλης

την άγρια φύση δαμάζω»

 

Η ποιητική του σύνθεση «Λόγος ο Τρίτος» και φιλοσοφική συνάμα, και που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας τριλογίας, σαλπίζει στις ψυχές την ελπίδα μέσα από την ίδια την απολέπιση την εισαγωγή και την πρόσκληση – πρόκληση για ένα νέο πνευματικό χάραγμα, τον προσανατολισμό και την προσέγγιση στα άδηλα και τα κρύφια και συνεπώς στην ίδια την ιστορία του ανθρώπου και του πολιτισμού, σε έναν άχρονο χώρο που ακραγγίζει την πείρα και την πυρά (Αριστ. Νικολαϊδης) και τον πυρέσσοντα οργασμό σ’ έναν αποσταγμένο κώδικα τιμής, ευθύνης και χρέους:

 

«Διαχρονικό το παρόν μου,

ότι στο απώτατο μέλλον

τις προθέσεις του παρελθόντος μου

εξεδήλωσα!»

 

Η γραφή του Δημήτρη Κακαλίδη είναι ο ενσαρκωμένος λόγος, με μια ανιδιοτελή προσφορά, αντιδώρημα στον «ιθύνοντα του φάσματος του νοός τον δημιουργό», ένας «ΝΕΟΣ ΣΕΙΡΙΟΣ» με ταξίδι αέναο «από το άπειρο στον κόσμο από τον κόσμο στον άνθρωπο από τον άνθρωπο εις εμαυτόν», εκεί όπου κατορθώνει να μεταλαμπαδεύσει στον αναγνώστη – αποδέκτη τις μύχιες καύσεις ψυχής και λόγου, δίχως ευτελή αρητορικά τεχνάσματα, μα με το δισάκι του αναχωρητή μιλά δίχως μεσολαβητές στο νου, την καρδιά και την ψυχή, μ’ έναν λόγο εξόχως μοναδικό και από-καλυπτικό.

 

«Ενεδυσάμην τον άνθρωπο

και ενεδύσατό με η κτίσις μου

ότι οργιοφάντης των πυρών μου εγώ»

 

Οι τρεις διακεκριμένες ομιλήτριες είμαι βέβαιος πως θα αναλύσουν βαθύτερα το ποιητικό σώμα και αίμα του μεγάλου Δασκάλου και η διαλεκτή ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου με την γνωστή ευαισθησία της θα αποδώσει τα κείμενα.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον άξιο Πρόεδρο κύριο Δρίτσα καθώς και τα δραστήρια μέλη του Ομίλου Εξυπηρετητών γιατί συνεχίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα νάματα και τα οράματα του Δημήτρη Κακαλίδη,

 

«Εν τοις εγκάτοις μου

η σφύζουσα πηγή

ασφυκτιώσα δύναμις»

Δ. Ι. Καραμβάλης