Loading...

Κριτική για την ποιητική μας συλλογή "Τελευταία Τέταρτη" από τον από τον Πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστα Καρούσο

Σύντομη κριτική μου στο ποιητικό «Τελευταία, Τέταρτη – Παρέδωσα τα πρόσημα των ημερών» της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΑΚΗ – μέλος της ΕΕΛ – εκδ. ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΡΙΟΣ – Αθήνα 2021.

 

Ένας συμπαντικός άνεμος ανιχνεύεται στο βιβλίο της, με πολλές πτήσεις εμπνευστικής πηγαιότητας και αμεσότητας. Η Φύση, η Ψυχή, η λάμψη της Χαράς και της Άνοιξης, «μυρωμένες ανταύγειες» φωτός και λουλουδιών, τρικυμίες έκφρασης και μυστικές φωνές αγάπης, ιχνηλασίες στη «γύρη της ενδοσκόπισης«, και ορμητικές φωνές λύτρωσης και αναθάρρησης… ορίζουν και κατακλύζουν τα «πρόσημα των ημερών» αυτής της ποίησης και προδικάζουν την ανάνηψη, μετά τη μάχη της καθημερινότητας και καταδείχνουν ακόμη, ένα φυσικό πέπλο ταξιδιού, φυσιολατρείας και επίμονης ψυχικής μελωδίας, ανθοφορίας και επιλογικής προσφοράς και αναγέννησης, στις αντιθετικές καταστάσεις της ζωής. Το εικαστικό της στοιχείο ενδύεται φόρμες ψυχής και διευρύνεται στίχο το στίχο, με ανατασικές θύμησες, μνήμες και εικόνες κοινωνικής παρουσίας και σμίγει με το διανθρώπινο πρόσωπο της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Γράφει, «Όμηρος των τεμνόμενων κύκλων» σελ. 11, «Σαν κρίνο στη φέξη ακόμη αγέννητο» σελ. 13, «Μαθητεύω // την πρωινή των Ανέμων // ασημένια μετάληψη» σελ. 14. «Μαθητεύω στη φωτεινή μου ανάδυση» σελ. 17.

 

Ο Στοχαστής και Φιλόσοφος Δημήτρης Κακαλίδης γράφει, «Η Ποίηση είναι δύναμη που ενώνει τον άνθρωπο με την Οντότητα και δική της μέριμνα, η έκφρασή της» και ο εκλεκτός Ανδρέας Δρίτσας – υπεύθυνος των εκδ. Μέγας Σείριος, υπογραμμίζει «Αναζητώντας και εμβαθύνοντας η ποιήτρια… και φτάνοντας στην έκφραση της ανθρώπινης αναζήτησης… ώριμη πια… καλώντας όλους εμάς… να περάσουμε στην πιο βαθιά και απελευθερωμένη έκφραση του Όντος…».

 

Ο Άνθρωπος εδώ-εκλεκτοί φίλοι-είναι στο επίκεντρο της Θυσίας και του Έρωτα, στο μόχτο και στο όραμα, στον εξαγνισμό και στην αναγέννηση. Γράφει, «Αγρυπνώ // Με τις ωδίνες σου, Έρωτα // Πάλι εσύ //στο γαλανό παραλήρημα //…Η καρδιά μου μεγάλωσε // -Όλο το σύμπαν έγινε καρδιά μου-». σελ. 49, και το γαλήνεμα της Ψυχής έρχεται όταν η φύση «προικίζει τη θωριά σου»… και «κάποια ΄μόρια ύπαρξης // [ και διάφανα ] κομμάτια ιδέας αυθύπαρκτης» μέσα μας, ακολουθούν πάντα στη ζωή, ενωτική πορεία σύμπλευσης και ευθύνης.

 

Επιβεβαιώθηκα, όταν πριν από χρόνια στο περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ Τ. 58, 7ος-8ος-9ος 2016, είχα επισημάνει ότι «Ο στοχασμός μεγαλύνεται και εισχωρεί σ’ όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Παντεπόπτης, ανιχνευτής, ταξιδευτής και παραδομένος στα όρια της δικαίωσης, της μνήμης και της πρακτικής που καθορίζουν οι ανάγκες της ζωής και της προσωπικής δημιουργίας. Χάρηκα την ολοπρόθυμη στάση ζωής, τους κρυφούς εναγκαλισμούς της με λυγμικούς στίχους, την καθαρόψυχη προσμονή και την ευγενική άμιλλα ποίησης και πράξης στα κοινωνικά μας δρώμενα.» Ποίηση λοιπόν, κεντρωμένη με τις αλήθειες της ζωής, της προσφοράς και της αγάπης.

 

Φιλτάτη Βασιλική Εργαζάκη καλοτάξιδο το ποιητικό σου «Τελευταία, Τέταρτη…»

 

Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος ΕΕΛ-Λογοτέχνης-Εικαστικός, Αθήνα 6/3/2021